Hoe het klimaat en vliegen elkaar beïnvloeden
Iedereen is zich intussen wel bewust van het belang van het milieu en het klimaat. Ook veel vliegen, kan hier een impact op hebben. Maar er is meer.
De impact van het vliegen op de klimaatsveranderingen
Zo zou één passagier gemiddeld ongeveer 300 gram CO2 veroorzaken per gevlogen kilometer. Deze toegenomen uitstoot van CO2 zorgt voor een warmere lucht in de atmosfeer. En deze zorgt op haar beurt niet alleen voor een klimaatsverandering, maar ook voor grotere temperatuursverschillen tussen verschillende luchtlagen waardoor meer turbulentie kan ontstaan. Anders dan de doorsnee turbulentie bij een onweer, is deze turbulentie echter minder voorspelbaar en dus moeilijker te ontwijken. Dat maakt dat vluchten met meer verschillen in windsnelheden steeds uitdagender en ook hobbeliger worden. Daarnaast krijgen vliegtuigen steeds vaker te maken met straalstromen, waardoor vluchten ook langer en prijziger worden. Bovendien hebben vliegtuigen sneller en meer onderhoud nodig bij veel vliegen bij turbulentie. En ook dat heeft uiteraard een invloed op het prijskaartje.
De impact van de klimaatsveranderingen op het vliegen
Zo is vliegen niet alleen medeverantwoordelijk voor de toegenomen uitstoot aan CO2 en de hiermee gepaard gaande klimaatveranderingen, maar treft het dus ook de luchtvaart zelf. Een goed behoud van ons klimaat en milieu is dus ook van belang voor de luchtvaart zelf. Het is aan de luchtvaart om na te denken over mogelijke alternatieven. Duurzaam vliegen met meer propere brandstoffen en aan de hand van meer milieuvriendelijke technieken, kan een grote impact hebben op onze toekomst, zodat we met zijn allen kunnen blijven genieten van onze vliegreizen.