Heb jij ook wel eens bliksemse vlucht gemaakt?

Heb je een leuke reis gepland, dan wil je graag zo snel mogelijk op je bestemming zijn, bliksemsnel misschien wel. Maar dat laatste nemen we liever niet letterlijk waarschijnlijk. Want kan de bliksem inslaan op het vliegtuig en wat gebeurt er dan precies?

Het slechte nieuws is, ja, de bliksem kan wel degelijk inslaan op het vliegtuig tijdens zijn vlucht. Bovendien is dat iets wat wel vaker gebeurt en dat kan soms wel spectaculair zijn. Zo valt de bliksem meestal in op de neus of vleugel. En als dat gebeurt dan hoor je een luide knal, zie je een felle flits en ruik je ook soms een heel verbrande geur.

Toch hoef je er je eigenlijk helemaal geen zorgen in te maken, want het gebeurt wel vaker en is niet gevaarlijk. De kleine schades die het vliegtuig kan oplopen, brengen de vlucht niet in gevaar en worden altijd snel hersteld. En mocht het niet meteen zijn opgevallen, dan komt eventueel opgelopen schade zeker aan het licht bij het dagelijkse onderhoud aan de vliegtuigen. Behalve dat het een mooi spektakel kan opleveren, is er dus verder niks om je zorgen over te maken. Al zal je hierdoor helaas ook niet sneller op je bestemming zijn.