Met duurzaam vliegen, maken we werk van een groene toekomst

Intussen is iedereen wel overtuigd van het belang van een goede zorg voor het milieu en het klimaat. Duurzaam vliegen is de toekomst. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen zetten dan ook in op minder vervuilende brandstoffen en nieuwe milieuvriendelijke technieken.

Streven naar emissieloos vliegen met duurzame brandstoffen 

Het is voor diverse vliegmaatschappijen en vliegclubs dan ook het doel om in de toekomst emissieloos te kunnen vliegen. Er wordt daarom vaak ingezet op nieuwe emissieloze toestellen. In dat kader is Sustainable Aviation Fuel of afgekort SAF, een steeds belangrijker gegeven in de luchtvaart. De luchtvaart zet in het algemeen steeds vaker in op het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof als momenteel de meest haalbare optie om groener te gaan vliegen. Het gaat hierbij dan om vliegtuigbrandstof met een lagere uitstoot. Door gebruik te maken van deze duurzame vliegtuigbrandstof kan de uitstoot of koolstofemissie tot wel 80% verminderd worden in vergelijking met de conventionele brandstof. De duurzame vliegtuigbrandstof wordt dan gemaakt van op afval gebaseerde duurzame grondstoffen. Duurzame brandstoffen kunnen onder meer zijn synthetische kerosine of zelfs gebruikte frituurolie, met als doelstelling te werken naar een koolstofarmere luchtvaart voor de toekomst.

Inzetten op vernieuwende technieken voor een duurzame luchtvaart 

Gezien de groeiende aandacht voor het klimaat zijn steeds meer maatschappijen klaar om de uitdaging aan te gaan. Door in te zetten op koolstofarme aandrijving kan men werk maken van meer milieuvriendelijker vliegen. Maar het gebruik van deze duurzame brandstoffen houdt niet alleen een verbetering voor het klimaat in, maar biedt ook nog andere voordelen. Zo worden vliegtuigmaatschappijen door het gebruik ervan minder afhankelijk van de bestaande toeleveringsketens en is er minder noodzaak tot het steeds bijvullen van brandstof. Daarnaast wordt ook ingezet op de ontwikkeling van vernieuwende technieken die hieraan kunnen bijdragen. Zo worden nieuwe motoren ontwikkeld die zijn afgestemd op het gebruik van deze nieuwe brandstoffen. Daarnaast wordt in functie van het streven naar een groenere luchtvaarttechnologie onder meer gebruikgemaakt van waterstofbrandstoftanks.