Op zoek naar het veiligste plaatsje in het vliegtuig?

Als je met vliegangst kampt, kunnen verschillende tips je helpen om je meer op je gemak te stellen. Zo kan ook de gedachte helpen dat jij op het veiligste plaatsje in het vliegtuig zit. Niet toevallig is daar dan ook wel al menig onderzoek naar gedaan.

Zo zeggen ze wel eens dat als je schrik hebt om te crashen, je best een zitje achterin kan boeken, want daar zou bij een crash de kans op overleven het grootst zijn. Daar zijn dan ook verschillende onderzoeken naar gemaakt door een hele reeks data aan vliegtuigcrashes te analyseren. Aan de hand van deze cijfers kwam men tot de conclusie dat bij de voorbije vliegtuigongevallen de passagiers die vooraan in het vliegtuig zaten doorsnee minst kans maakten om een crash te overleven, direct gevolgd door de passagiers die in het midden rond de vleugels zaten. Opvallend was dat de mensen die achteraan in het vliegtuig zaten, maar liefst 70% kans tot overleven maakten en dus 40% meer kans dan de andere passagiers. Als je dan ook nog zou kiezen voor een stoeltje in het midden van de rij en in de buurt van een nooduitgang, zou je je overlevingskansen echt maximaliseren. Echter is dat slechts de geschiedenis, want onderzoeken en testen van en door vliegtuigbouwers en vliegtuigmaatschappijen geven aan dat het eigenlijk helemaal geen verschil maakt waar je zit bij een crash.

Dat je dus meer overlevingskansen zou hebben bij een vliegtuigcrash als je achteraan gaat zitten, is dus waarschijnlijk vooral een gedachte die wel kan sussen bij je vliegangst, maar mogelijks dus niet helemaal correct is. Bij een crash zal het namelijk uiteindelijk niet veel uitmaken waar je precies zit, als je een crash zou overleven heb je vooral veel geluk gehad. Maar gelukkig zijn vliegtuigen wel heel veilig en is dus de kans op een crash heel klein. Zo hoort het vliegtuig momenteel tot een van de veiligste vervoermiddelen. De kans dat het mis zou gaan, is dus echt wel uiterst klein. Zo kan jij nog steeds met een gerust hart op reis vertrekken, ongeacht welk plaatsje je uiteindelijk kiest.