Op de luchthaven en in de lucht ben jij in goede handen

Wanneer je naar de luchthaven gaat, merk je al snel dat je er omringd bent door talrijke personeelsleden en dan kom je zelfs nog niet met iedereen in contact. Maar elk personeelslid draagt er zijn steentje bij om jouw vlucht vlekkeloos te laten verlopen en elk vormt er dan ook een belangrijke schakel.

In en rond de luchthaven ben je goed omringd door goed opgeleid personeel. Zo zijn er stewards, stewardessen, grondpersoneel, ticketverkopers, douanemedewerkers en uiteraard de piloten. Zo zijn er heel wat helpende handen die samen zorgen voor een behouden vlucht.

De piloot bestuurt het vliegtuig naar jouw bestemming

Wanneer we denken aan het vliegtuigpersoneel, denken we uiteraard meteen aan de piloten. Gezien hun uiterst belangrijke functie worden piloten dan ook goed in de watten gelegd. Zo krijgen piloten en copiloten zelfs vaak aparte maaltijden voorgeschoteld. De reden dat verschillende vliegmaatschappijen deze truck toepassen, is om ervoor te zorgen dat altijd nog voldoende piloten gezond en wel kunnen vliegen mocht een van de piloten onwel worden.  

Stewards en stewardessen leiden alles in goede banen

Alvorens een vliegtuig kan opstijgen, dienen stewards en stewardessen heel wat taken te verrichten. Zo dienen zij controlerondes uit te voeren, alvorens de passagiers aan boord mogen gaan. Hierbij krijgen de stewards elk een positie toegewezen voor het controleren van alle nodige attributen bij een noodgeval. Tijdens het boardingsproces zorgen zij ervoor dat alles vlekkeloos verloopt. Ze zorgen ervoor dat het vliegtuig veilig kan opstijgen en de veiligheid van de passagiers hierbij gewaarborgd wordt. Eens het vliegtuig is opgestegen bereiden ze de trolleys voor en maken ze hun ronde. Tijdens de vlucht zorgen ze voor een vlotte communicatie tussen de piloot en de passagiers. Daarnaast bereiden zij ook de landing voor waarbij nagekeken wordt of alle spullen goed opgeborgen zijn en de veiligheidscontrole wordt uitgevoerd. De senior purser geeft er leiding aan het cabinepersoneel.

Het grondpersoneel regelt alles op de luchthaven

Naast de gekende stewards aan boord zijn er ook stewards die enkel op de luchthaven werkzaam zijn en grondstewards genoemde worden. Zij zorgen ervoor dat alle processen in de luchthaven vlot kunnen verlopen. Zo checken zij de passagiers met hun bagage in, leiden ze de passagiers naar de juiste gates en bieden ze de passagiers alle nodige informatie rond hun vlucht.

Maar naast de stewards zijn er nog heel wat medewerkers actief op de luchthaven. De service assistent is er om de passagiers te assisteren bij al hun vragen. De floormanager ziet toe op een vlotte doorstroom van de passagiers. En ook de technisch operationeel manager staat in voor een vlot verloop in de terminal. De operationeel manager is dan weer bevoegd voor de veiligheid in het landingsterrein. De airport manager zorgt voor de dagelijkse processen zowel in de terminal als op het landingsterrein. Daarnaast zijn er nog brandweer, douane, parkeerwachters en zelfs vogelwachters actief. Met zoveel vakkundigen in en rond de luchthaven kan jij met een gerust hart het vliegtuig op. Het luchthavenpersoneel wenst jou alvast een behouden vlucht toe!