Elektrische toestellen nemen een hoge vlucht

Elektrische wagens raken steeds meer ingeburgerd. Maar zal dat binnenkort ook zo zijn met vliegtuigen? De eerste elektrische vliegtuigjes zijn alvast een feit.

Het Canadese Harbour Air kwam destijds met de primeur om een eerste elektrisch vliegtuig met passagiers de lucht in te sturen. Het ging hierbij weliswaar nog om een korte testvlucht met zes passagiers aan boord, maar toch was de eerste stap gezet. Sindsdien gaan er steeds vaker elektrische vliegtuigen de lucht in, weliswaar voor kleine afstanden en met een beperkt aantal passagiers.

Toch kunnen deze eerste stapjes stilaan de revolutie betekenen in de luchtvaart waar elektrische vliegtuigen ook steeds meer gading vinden. Zo werd ook reeds een eerste elektrisch vliegtuig geregistreerd in Nederland. De maximum snelheid van het 6,5 meter lange vliegtuigje bedroeg hierbij 180 kilometer per uur. En uiteraard maakt de motor van het vliegtuigje meteen een pak minder geluid dan die van standaard propellervliegtuigjes. Het biedt momenteel 50 minuten vliegplezier, daarna dienen de batterijen wel terug opgeladen worden. Dat is helemaal in lijn met het herlaadprincipe waar ook andere elektrische toestellen mee te maken hebben.

Deze eerste elektrische vliegtuigjes zijn meteen mooie voorbeelden van innovaties in de luchtvaart, waar ook volop ingezet wordt op duurzaamheid. Dat elektrische toestellen de toekomst zijn is alvast een feit, alsook dat deze trend in de luchtvaart aan zijn opmars bezig is. Benieuwd alvast wanneer onze eerste elektrische vlucht wordt richting het zuiden. Wij zijn er alvast klaar voor! Jij ook?