Vliegtuigstrepen spotten in de lucht

Wanneer vliegtuigen passeren, kan je veelal een witte streep zien die het vliegtuig in de lucht nalaat. Deze vliegtuigstrepen worden ook wel condenssporen of contrails genoemd. Ze zijn niet alleen leuk om te spotten maar vormen ook een bron van speculaties, fantasie├źn en complottheorie├źn.

Maar hoe ontstaan die typerende vliegtuigstrepen nu precies?

Vliegtuigstrepen ontstaan door de uitstoot van uitlaatgassen van vliegtuigmotoren en bestaat uit water en koolstofdioxide. Deze zorgen voor een plaatselijke toename aan waterdamp en roetdeeltjes in de lucht. Het vliegtuig blaast warme lucht uit rechtstreeks in de koude lucht op grote hoogte. Wanneer die warme lucht in contact komt met koude lucht ontstaat waterdamp. Het is vervolgens doordat de waterdamp uit de vliegtuigmotoren bevriest in de hoge lucht dat deze er ijskristallen vormen die voor ons zichtbaar worden. De sporen vormen zich dus wanneer warme lucht van de uitstoot van het vliegtuig terechtkomt in de koudere buitenlucht. Wanneer deze twee luchttypes zich met elkaar vermengen, ontstaat condensatie. Deze condensatie gaat heel snel en wordt bovendien nog bevorderd door de kleine metaalelementen en roetdeeltjes van de uitlaatgassen. Wat je ziet is dus eigenlijk wolkvorming achter het vliegtuig. Hetzelfde effect dus zoals wanneer je uitademt en wolkjes in de lucht blaast wanneer het buiten vriest.

Laten we het weer voorspellen met condenssporen!

Condenssporen zijn niet altijd even goed waarneembaar. Hoelang condenssporen nu precies blijven hangen, is afhankelijk van de luchtvochtigheid en de windsituatie. Als de lucht vochtig en koud is, kunnen condenssporen lang blijven hangen. Is de lucht droog en warm, dan zal je ook geen vliegtuigstrepen zien.

Vliegtuigstrepen vertellen ons dus veel over de luchtvochtigheid in hogere luchtlagen. Zo kunnen ze ons helpen het weer te voorspellen, zij het dan wel op korte termijn. Wanneer de condenssporen dus niet lang blijven hangen, wil dat zeggen dat er weinig vocht in de lucht zit, dan spreken we van stabiel weer dat weinig veranderingen zal meebrengen. Ook de kleur van de vliegtuigstrepen vertellen ons meer, zo kunnen deze een gele of oranje kleur krijgen kort voor zonsondergang.

Contrails of chemtrails?

Condensatiesporen, ook wel contrails genoemd, worden door sommigen chemtrails genoemd. De theorie achter chemtrails is dat vliegtuigstrepen gif en virussen zouden bevatten om de mensen ziek te maken. Dergelijke onheilspellende maar vooral ook heel foutieve berichten circuleren al langer op sociale media en worden dan ook gretig gedeeld door complotdenkers. Maar laat ons hierover duidelijk zijn, chemtrails passen vooral in een ongeloofwaardige complottheorie. Condenssporen zitten dus niet boordevol vergif en virussen. Toch kunnen de condensatiesporen in zekere zin schadelijk zijn. De uitstootgassen van vliegtuigen bevatten namelijk CO2 door de verbranding van kerosine. De uitgestoten roetdeeltjes zijn, net als bij wagens en industrie, uiteraard niet zo gunstig voor het klimaat. En ook het ontstaan van de plotse warme wolkenstrepen kunnen helaas bijdragen tot het broeikaseffect. Maar daar stopt het dan ook. Je kan dus nog steeds gerust en vrolijk vliegtuigstrepen spotten hoor.