Hoe gaat dat dan, reizen na Brexit?

Dat de Brexit veranderingen met zich zal meebrengen is een feit. Maar wat zal de Brexit inhouden voor reizen naar de UK? Wat zal er allemaal veranderen en waar zullen we rekening moeten mee houden?

Voor reizigers naar de UK komen er vooral veranderingen omtrent controles op personen. Maar ook op reizen met huisdieren, passagiersrechten en visumvereisten, alsook rond rijbewijzen en roaming. We overlopen alvast even de belangrijkste zaken.

Passport please?

Vanaf oktober 2021 zal je een geldig internationaal paspoort nodig hebben om het land binnen te mogen. Een gewone identiteitskaart zal dan dus niet meer volstaan om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Wanneer je langer dan 6 maanden naar het VK wil reizen om er te werken of studeren, dan is ook een visum nodig.

Rijbewijs voor je roadtrip

Je kan als Belg nog steeds in het VK rondrijden met je Belgische rijbewijs dat er nog steeds erkend zal blijven. Je Belgische rijbewijs zal dus nog steeds volstaan en je zal er dus nog steeds gewoon mogen mij autorijden in het VK. Heb je dus een vakantie naar het VK in het vooruitzicht of heb je er een roadtrip gepland, dan  kan dat nog steeds gewoon doorgaan.

Who pays the bills?

Wil je in het VK betalen dan wordt dat nu terug met ponden in plaats van met euro’s. Je kan ook gewoon steeds je bankkaart blijven gebruiken. En hierbij kunnen kleine bedragen veelal ook nog steeds contactloos verlopen. Hou er wel rekening mee dat bij betalingen met je kaart er een extra kost kan bijkomen.

Telefoneren en internetten

Daarnaast zal je ook je telefoonkosten met je mobiel en voor het internetten wel terug meer in het oog moeten houden. De eerder gemaakte EU-afspraken rond roaming tarieven zijn er namelijk niet langer van kracht. Zo kunnen deze kosten dus terug hoger gaan uitvallen, zeker iets om te controleren wanneer je naar het VK reist zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

The end of taxfree?

Ook de regels rond het belastingvrij meenemen van goederen uit het VK zijn strenger geworden. Zo mag je niet alleen minder hoeveelheden meenemen, maar moet je ook belastingen betalen als je meer meeneemt.

Controles zullen er komen  

Wanneer je naar het VK wil reizen kan je er best wel rekening mee houden dat reizen langer gaat duren en er meer controles zullen plaatsvinden. Bij de paspoortcontroles komen dus langere rijen te staan en die lijn zal niet alleen voelbaar zijn bij de controle op reisdocumenten maar ook bij de bagagecontrole. Zo kan het meenemen van alcohol moeilijker worden met zowel beperkingen op de hoeveelheid, als verplichte aangifte bij de douane en extra bijkomende kosten. Zaken om dus rekening mee te houden wanneer je op reis gaat. Door de nieuwe regels op de immigratie- en douanecontroles aan de grenzen, mag je dus verwachten dat de duur van je reis verlengd zal worden. Zowel de grensformaliteiten als de formaliteiten bij het handelvoeren kennen hierbij een wijziging.

Ziekte en reisverzekering

De Euromean Health Insurance Card is er helaas niet langer geldig waarmee ook het recht op medische behandeling vervalt. Daarom wordt een ziekteverzekering wel aangeraden om te overwegen als je naar het VK wil reizen. Zeker wanneer voor behandelingen die soms langer en duurder kunnen uitvallen, kan een aanvullende reisverzekering dan wel interessant zijn om deze kosten te vergoeden.

Wat met huisdieren?

Je geliefde huisdieren kan je nog steeds meenemen op reis naar het VK. Maar ook hier komen er wel strengere regels bij het vervoeren van dieren.

Conclusie is dat reizen naar de UK dus nog steeds toegankelijk blijft, maar er komt wel wat meer bij kijken. Concreet dien je vooral rekening te houden met wat langere rijen bij de douane. Maar laat dat jou niet tegenhouden en ga vooral gaan genieten van alles wat het Verenigd Koninkrijk, maar ook Schotland, Wales en Noord-Ierland je te bieden hebben.