Benieuwd of je de deur kan uitvliegen?

Ooit al schrik gehad om vast te komen te zitten of vergeten te worden op het toilet van een vliegtuig? Vrees dan niet langer want een gesloten toiletdeur van een vliegtuig is heel eenvoudig te openen, door het personeel wel te verstaan. Met een klein verborgen grendeltje kan de deur snel opengemaakt worden van buitenaf. En zo beschikt het bordje op de deur van het toilet over haar geheime toegang.

Toch zijn er ook deuren die niet zomaar open te maken zijn tijdens de vlucht. De deur naar de cockpit is er zo één van. Maar een andere deur die tijdens de vlucht echt niet te openen valt, is de vliegtuigdeur zelf uiteraard. Mocht iemand dat toch eens willen uittesten, zal die zich dat gegarandeerd beklagen. De stewardessen zullen je al snel in bedwang houden en terug begeleiden naar je plaats waar je zelfs in de boeien geslagen kan worden. Bovendien kan de piloot beslissen een tussenlanding te maken om je uit het toestel te laten zetten. Niet meteen iets om uit te proberen dus.

Wil jij snel van het vliegtuig af dan is het dus geen optie om even uit te stappen. Dan maar even de noodglijbaan gebruiken bij landing? Nee hoor, ook dat zal niet onopgemerkt of ongestraft gebeuren. Het kan dan wel een grappige ingeving zijn en je bent vast wel sneller beneden, maar ook sneller in de boeien en het zal je gegarandeerd ook een stevige duit kosten. Enkel al het terug inpakken van de glijbaan vormt namelijk een hele klus en hoort dus enkel te gebeuren wanneer er ook echt nood is. En neen, een oncontroleerbare drang naar je kindertijd, valt daar nog steeds niet onder.

We raden je dus toch maar aan de gewone procedures te volgen. Ben je het toch echt aan het uithangen, dan let je best ook op met welke maatschappij je vliegt. Sommige vliegtuigmaatschappijen zetten namelijk tasers in tegen lastpakken om zo te allen tijde de orde te kunnen bewaren. Deze worden natuurlijk niet zomaar gebruikt, maar enkel bij ernstig aanhoudend storend gedrag of bij geweld. Wie zijn of haar boekje te buiten gaat, zal bij aankomst dan ook door een kordaat team opgewacht worden. Genoeg redenen dus om gewoon de regels te respecteren en vriendelijk van de vlucht te genieten.