Vliegen in Corona-tijden is dat veilig?

Het is een understatement dat het Corona-virus Covid-19 onze levens ernstig overhoop heeft gegooid. Intussen proberen we zo goed en veilig mogelijk de draad terug op te nemen en zijn vele vluchten opnieuw mogelijk. Het is dan ook bewezen dat de kans op een besmetting in het vliegtuig eerder klein is.

Er wordt dan ook streng toegezien op het naleven van de diverse hyghiëneregels. Dat wil zeggen dat iedereen steeds een mondmasker op de correcte manier draagt en dat de afstand zoveelmogelijk gerespecteerd wordt. Om dat laatste mogelijk te maken, kan ook de stoel in het midden van een rij nogal eens vrij gelaten worden. Verder zijn er verplichte temperatuurmetingen voorzien om aan boord van het vliegtuig toegelaten te worden.

Maar er zijn nog zaken die een rol spelen. Zo wordt in het vliegtuig de lucht automatisch ververst en dat om de twee tot drie minuten. Daarnaast zijn vliegtuigen voorzien van luchtfilters om de lucht te zuiveren waarbij het grootste deel van de virusdeeltjes opvangen wordt. Met ook nog extra grondige en desinfecterende schoonmaakbeurten, wordt het risico sterk beperkt.

Heeft het virus dan helemaal geen kans aan boort? Toch wel, de grootste kans om alsnog besmet te geraken, is wanneer een besmettelijk persoon toch kan instappen doordat die geen enkel symptoom vertoont. Wanneer die vervolgens naast of in jouw buurt plaatsneemt en het gedragen mondmasker de virusdeeltjes toch doorlaat, dan is er alsnog een kans. Maar zo blijft het vliegtuig dus nog steeds één van de veiligere plaatsen met een kleiner risico.