Telefoneren op het vliegtuig?

10 april 2008

Telefoneren of sms'en op het vliegtuig: het kan binnenkort in het hele Europese luchtruim mogelijk worden. De Europese Commissie presenteerde immers technische maatregelen die de weg vrijmaken voor de invoering van mobiele diensten op het vliegtuig.

De 27 lidstaten van de Europese Unie krijgen zes maanden tijd om de regelgeving in te voeren.

Een aantal telecomoperatoren en luchtvaartmaatschappijen zijn van plan deze service in de loop van dit jaar aan te bieden. Onder meer de Franse luchtvaartmaatschappij Air France experimenteerde al met mobiele communicatiediensten tijdens vluchten.

Brussels Airlines terughoudend
Sommigen reageren echter terughoudend. Brussels Airlines behoort alvast niet tot de voortrekkers. 'Is het wel zo aangenaam dat passagiers op veertig centimeter van je oor een telefoongesprek voeren? En wat tijdens nachtvluchten? Heel wat maatschappijen stellen zich die vraag', zegt woordvoerder Geert Sciot. Hij ontwaart eerder mogelijkheden op het vlak van sms en internet. 'We volgen de technologische ontwikkelingen, maar we hebben voorlopig geen investeringsplannen', besluit Sciot.

Ook bij de Commissie beseft men dat een van de laatste gsm-vrije omgevingen dreigt te verdwijnen. De woordvoerder van bevoegd commissaris Viviane Reding erkende dat er allicht een aanpassingsperiode nodig zal zijn, net als bij het gebruik van gsm's op de trein het geval was.

Dure tarieven
Reding waarschuwde ook voor te dure tarieven. 'We rekenen op een transparant en innoverend prijsbeleid van de operatoren. Mobiele telefonie op het vliegtuig wordt een bijzonder interessante nieuwe service voor zakenmensen die altijd en overal bereikbaar moeten zijn. Indien de consument echter torenhoge facturen ontvangt, zal er weinig belangstelling zijn voor deze diensten', aldus de eurocommissaris.

Begrip
Reding pakte vorig jaar de excessieve tarieven voor mobiele telefoongesprekken naar en vanuit het buitenland aan. Deze regels zijn echter niet van toepassing aan boord van de vliegtuigen. De Commissie gaat de prijspolitiek van de operatoren wel op de voet blijven volgen. Ze heeft er wel begrip voor dat de tarieven als gevolg van nieuwe investeringen in infrastructuur allicht wat hoger zullen liggen dan tarieven voor gesprekken op de begane grond.

Bij het opstijgen en landen kan de gsm niet gebruikt worden. Het hele systeem belet dat de werking van de veiligheidsapparatuur aan boord en de mobiele netwerken op de grond verstoord wordt.

Bron:hln.be