Russische luchtvaartindustrie herleeft

27 augustus 2007

Vliegshow levert Russische luchtvaartindustrie miljarden op. Met de internationale vliegshow van afgelopen week hebben Russische vliegtuigbouwers naar eigen zeggen voor ruim 2 miljard euro aan contracten binnengehaald.

Dat is een veelvoud van de resultaten van eerdere edities van het tweejaarlijkse spektakel, maar komt niet in de buurt van wat westerse luchtvaarttentoonstellingen over het algemeen opleveren.

Moskou heeft zich voorgenomen om op luchtvaartgebied een inhaalslag te plegen, met name wat betreft de productie van passagiersvliegtuigen. De hoop is hierbij deels gevestigd op de Soechoi Superjet-100, een toestel dat tot 95 passagiers kan vervoeren. Van dit type werd tijdens de show echter geen enkel exemplaar verkocht. Wel werd een samenwerkingsverband met het Italiaanse Alenia Aeronatica gesloten om de toestellen op de markt te gaan brengen.

Veel oudere Russische passagiersvliegtuigen voldoen niet aan internationale eisen voor milieu en geluid. De Russische regering wil met een investering van 187 miljard euro de nationale vliegtuigindustrie nieuw leven inblazen en tot 2025 4.500 passagiersvliegtuigen bouwen om een internationale concurrentiepositie te verwerven. Die investering komt voor de industrie op een cruciaal moment. Op dit ogenblik is van de complete Russische vloot van 2.500 passagiersvliegtuigen slechts een honderdtal van buitenlandse makelij. Deze honderd vliegtuigen vervoeren echter bijna eenderde van alle passagiers.

Bron:hln.be