Stewardessen door de jaren heen

1 februari 2011

In het Museum of Flight in Seattle loopt een bijzondere tentoonstelling. Style in the Aisle toont wat luchtvaartstewardessen door de jaren heen hebben moeten dragen.


Vandaag de dag behoren steeds meer mannen tot de cabin crew, en zo begon het ook: de Duitser Heinrich Kubis was in 1912 de allereerste steward op een vliegtuig. Het duurde zelfs tot 1930 voor de eerste vrouw het beroep uitoefende, de toen 25-jarige verpleegster Ellen Church, die voor United Airlines in dienst kwam. Tot de Tweede Wereldoorlog was het trouwens verplicht dat stewardessen opgeleid waren als Verpleegsters. De stewardessen hebben overigens zelfs een patroonheilige: de Heilige Bona van Pisa, een non die in de 12de eeuw pelgrims bijstond op weg naar het Heilige Land.

Tot een stuk in de jaren 70 en zelfs 80 mochten stewardessen niet getrouwd zijn (huwelijk betekende automatisch ontslag), ouder dan 32 of 35 (naargelang de maatschappij), en ze mochten ook niet te veel wegen. Van dat laatste werd pas - voor een stuk - afgestapt in de jaren 90. (Zichtbare) tattoeages zijn nog steeds taboe.

De uniformen laten ontwerpen door bekende designers en couturiers gebeurt overigens al sinds de jaren 40.

Bron:hln.be