"Dronken" piloot net voor take-off in Schiphol met 200 passagiers uit cockpit gehaald.

15 september 2010

De Nederlandse politie heeft gisterenmiddag op Schiphol een 52-jarige piloot uit zijn cockpit gehaald omdat hij in strijd met de vooschriften alcohol had gebruikt. De man stond op het punt met 200 passagiers te vertrekken.

De man had 0,23 promille, terwijl in de luchtvaart 0,2 de limiet is. Bovendien had hij in de acht uur voor de vlucht alcohol genuttigd, wat ook niet mag. Delta Airlines heeft de man meteen geschorst.

De piloot is een 52-jarige Amerikaan uit New Jersey die voor vliegtuigmaatschappij Delta werkt. Hij werd gecontroleerd na een anonieme tip dat hij iets gedronken had. De aangehouden piloot had de met zijn toestel (een Boeing 767) de gate al verlaten. Een politiewagen reed het taxi?nde toestel tegemoet en deed het stoppen. Vlucht 35 naar Newark werd overigens geschrapt, de gedupeerde passagiers zouden vandaag nog kunnen vertrekken.

0,18 is limiet
Uit een ademtest bleek dat hij 0,23 promille in zijn bloed had. Dat is in strijd met de Nederlandse wetgeving, die stelt dat vliegtuigpersoneel in de 10 uur voorafgaand aan een vlucht geen alcohol mag gebruiken. Piloten die meer dan 0,18 promille alcohol in hun bloed hebben zijn technisch gezien dronken in de VS.

De piloot kreeg van de Nederlandse autoriteiten een boete van 700 euro, die hij meteen betaalde. Hij werd voorlopig geschorst door Delta. In een statement noemde Delta de piloot 'unfit for duty'. Bij Delta geldt een zero tolerance aangaande alcohol: piloten die zich daar niet aan houden worden ontslagen. Volgens de regels van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) zal de piloot indien hij inderdaad 0,23 promille had tijdens een take off zijn medisch certificaat en zijn vliegvergunning verliezen.

Derde keer
Het is derde keer in 16 maanden dat een Amerikaanse piloot met te veel alcohol in zijn bloed vanachter de stuurknuppel wordt gehaald bij een intercontinentale vlucht. Telkens gebeurde dat na een tip van de crew of van passagiers. In november 2009 en mei 2009 werden in Heathrow piloten van respectievelijk United Airlines en American Airlines gearresteerd. De Britse regels zijn strenger: beide piloten vlogen ook meteen de cel in.

'U moet niet bang zijn. kijk, we hebben nog drie co-piloten'
Het strafste incident gebeurd in februari 2009 op een vlucht van Moskou naar New York. Een hondertal passagiers kwamen toen in opstand omdat tijdens het praatje voor het opstijgen op de runway bleek dat de piloot stomdronken was. Toen ze dat meldden aan de crew, kregen ze te horen dat ze moesten ophouden met 'moeilijk te doen' en moesten gaan zitten of anders zouden ze van het vliegtuig verwijderd worden. Waarop de passagiers besloten collectief recht te gaan staan. Het opstijgen werd noodgedwongen afgebroken, en Aeroflot stuurde een aantal veiligheidsmensen en bemiddelaars naar het toestel.

Die hadden een opmerkelijke boodschap voor de passagiers: 'Wees gerust, het is helemaal niet erg dat de piloot dronken is. Tegenwoordig moet je eigenlijk gewoon op een knopje duwen en het vliegtuig vliegt zichzelf. Hij ergste kwaad dat hij kan doen is over zijn eigen voeten struikelen. De man is gisteren verjaard en hij heeft een feestje gebouwd. Zo'n dingen gebeuren.'

Een reporter van de Moscow Times was aan boord en nam het allemaal op. Na opnieuw dertig minuten dicussi?ren, kwam de kapitein uit zijn cockpit en sprak de passagiers toe. 'U moet niet bang zijn. kijk, we hebben nog drie co-piloten. Ik beloof dat ik niks zal aanraken - ik zal hier stilletjes in een hoekje gaan zitten.'

De passagiers namen daar geen genoegen mee, maar Aeroflot weigerde om het toestel naar de gate te doen terugkeren. Dat gebeurde pas toen een passagier in eerste klasse, de dochter van een vriend van president Poetin, met haar gsm een paar telefoontjes pleegde. Drie uur later vertrok het toestel alsnog, maar met een volledig nieuwe bemanning. Aeroflot ontkende achteraf dat de piloot dronken was, en liet in een statement weten dat de piloot 'last had van een hoge bloeddruk en daarom misschien dronken leek.'

Bron:hln.be