Grote kans op verliezen van bagage

30 maart 2010

Vorig jaar zijn wereldwijd zo'n 25 miljoen koffers kwijtgeraakt op luchthavens. Het komt erop neer dat u 1,1 procent kans hebt dat ingecheckte bagage niet op de band verschijnt op uw bestemming.

In 2009 namen naar schatting 2,2 miljard mensen het vliegtuig en raakten er 25 miljoen bagagestukken verloren of kwamen ze met vertraging aan. Dat staat in het jaarlijkse bagageonderzoek van SITA, leverancier van bagagesystemen.

Meeste problemen bij transfers
Volgens Sita doen de meeste bagageproblemen zich voor bij transfer tussen vliegtuigen (52 procent) of is er een probleem met de labels (13 procent). In 6 procent van de gevallen waren er dan weer problemen met de douane, met de luchthavenautoriteiten of met de omvang of het gewicht van de bagage.

In de meeste gevallen komt de bagage nog bij de eigenaar terecht binnen 48 uur. Amper 3,4 procent van alle verloren bagagestukken wordt nooit opgehaald of blijkt effectief gestolen. Van de totale hoeveelheid bagage kwam 1,1 procent niet gelijktijdig met de eigenaar aan op de eindbestemming.

In 2008 was dat nog 1,45 procent en het jaar daarvoor zelfs 1,8 procent. Een verklaring ligt bij de daling van het luchtvaartverkeer, het feit dat passagiers minder bagage meenemen en bij betere afhandelingssystemen.

Bron:hln.be