Mexicaanse griep

30 juli 2009

Luchtvaartsector neemt geen extra maatregelen tegen Mexicaanse griep. Voorlopig voeren Belgische luchtvaartmaatschappijen geen specifieke procedures in om burgers met symptomen van de Mexicaanse griep af te raden om het vliegtuig te nemen.

Volgens Jan Eyckmans, woordvoerder van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, hebben de luchtvaartmaatschappijen daar al langer procedures voor beschikbaar, zoals dat ook het geval is voor andere besmettelijke ziekten.

'Net als bij dronkaards'

Britse luchtvaartmaatschappijen kondigden gisteren aan dat ze procedures invoerden om burgers met symtomen van het A/H1N1-virus af te raden het vliegtuig te nemen. 'De Belgische maatschappijen hebben al langer procedures', zegt Eyckmans. 'Die zijn vergelijkbaar met de procedures voor dronken mensen. Zo kunnen ze zieken altijd weigeren om op het vliegtuig te stappen. Vele hebben ook materiaal aan boord. We raden het in elk geval af om zichtbaar zieken mee te nemen.'

'Rekenen op gezond verstand'

Geert Sciot, woordvoerder van de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, zegt dat de aanbevelingen van de Werelgezondheidsorganisatie WHO strikt worden opgevolgd. En die zouden geen richtlijnen bevatten over de procedures. 'We rekenen op het gezond verstand van de burgers', klinkt het. Sciot zegt dat bij gebrek aan richtlijnen niet actief wordt gecontroleerd. Ook heeft hij geen weet van zieken die geweigerd werden.

Werkgroep

De Association of Belgian Tour Operators, die de belangen verdedigt van reisorganisatoren en touroperators, zegt dat momenteel een werkgroep het probleem behandelt. 'Maar daar zijn nog geen conclusies van', zegt secretaris-generaal Veerle De Boeck. 'We hopen op een duidelijk beeld op 28 juli, als de groep opnieuw bijeenkomt.'

Florence Bruy?re, woordvoerster van touroperator Jetair, zegt dat alvast geval per geval bekeken wordt of zieke passagiers al dan niet worden geweigerd. Dat zou ook gebeuren in functie van de omstandigheden.

Bron:hln.be