Eerste vliegtuig op waterstof

3 april 2008

De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing is erin geslaagd een vliegtuig op waterstof te laten vliegen. Volgens Boeing gaat het om "een primeur in de luchtvaartgeschiedenis".

Dat maakte het bedrijf vandaag in zijn onderzoekscentrum ten zuiden van Madrid bekend.

Enkel voor kleintjes
Volgens Francisco Escarti, directeur bij het onderzoekscentrum van Oca?a, zou deze energiedrager op termijn 'de belangrijkste kunnen worden voor kleine vliegtuigen'. Hij verwacht niet dat grote lijnvliegtuigen alleen op waterstof zullen kunnen vliegen, maar het zou wel als secundaire brandstof kunnen dienen. In elk geval wordt het onderzoek voortgezet, 'ook naar andere duurzame energiebronnen die het milieu-effect verbeteren'.

Opstarten met batterij
Het toestel waarmee de test is uitgevoerd had een omvang van 16,3 meter. De vlucht gebeurde op brandstofcellen aangedreven door waterstof en duurde ongeveer 20 minuten, op een hoogte van 1.000 meter. Aan boord van het vliegtuig zat een piloot. Het opstijgen van het toestel gebeurde volgens Escarti met behulp van een batterij. Die werd na het opstijgen uitgeschakeld. 'De piloot vloog gedurende 20 minuten aan een snelheid van 100 kilometer per uur enkel op waterstof', luidt het in een persbericht.

Duur
Verwacht wordt dat binnen 20 jaar, als fossiele brandstoffen bijna uitgeput zullen zijn, waterstof een belangrijke bron van energie zal worden in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld bij gsm, verwarming van gebouwen of het transport. Het voordeel is dat waterstofverbruik geen broeikasgassen uitstoot. Maar er zijn ook nog obstakels bij de ontwikkeling: zo is ze nog zeer duur, zowel bij de productie, opslag als distributie.

Alternatieven
Ook andere energiebronnen worden door vliegtuigconstructeurs onderzocht, als gevolg van de alsmaar duurder wordende kerosine. Airbus slaagde er begin dit jaar in om haar A380 drie uur te laten vliegen op GTL, een brandstof die gewonnen wordt uit aardgas. Kort nadien vloog een Boeing 747-400 met biobrandstof van Londen naar Amsterdam.

Bron:hln.be