Recordzomer voor Brussels Airport

25 september 2007

Juli en augustus waren absolute recordmaanden voor de luchthaven van Zaventem. Maar liefst 3,7 miljoen passagiers reisden via de luchthaven, dat zijn er zeven procent meer dan vorig jaar in deze maanden.

Ook de bezettingsgraad steeg tot gemiddeld 87 passagiers per vlucht, tegen 84 vorig jaar.

Drukste in geschiedenis
De voorbije julimaand was de drukste in de geschiedenis van de luchthaven, augustus was de beste augustusmaand ooit. Brussels Airport ziet verschillende verklaringen. Zo was er een groter aanbod van goedkope vluchten en zijn er nieuwe bestemmingen bijgekomen. Luchtvaartmaatschappijen maakten ook gebruik van grotere toestellen dan de vorige jaren en die zaten ook gemiddeld voller dan in het verleden. Tot slot heeft ook het teleurstellende zomerweer heel wat Belgen ge?nspireerd om de zon op te zoeken in het buitenland.

Verschillende trends
Brussels Airport ziet ook verschillende trends. Op de langeafstand viel het succes van de Amerika-vluchten op, waarschijnlijk als gevolg van de goedkope dollar. In Europa waren Portugal, Itali? en Polen de sterkste groeiers, naast citytripbestemmingen als Wenen, Boedapest, Praag en Gen?ve. Het charterverkeer en de lowcost-maatschappijen kenden een sterke bezettingsgraad.

Vrachtverkeer in stijgende lijn
Ook het vrachtverkeer gaat in stijgende lijn. Sinds begin dit jaar was er al een groei met zeven procent, tot in totaal 495.000 ton. Volgens Brussels Airport is dat onder meer te danken aan nieuwe verbindingen en hogere frequenties naar Azi? en het Midden-Oosten.

Concrete vooruitzichten geeft de luchthavenuitbater niet vrij. Maar in september zette de groeitrend zich alvast door. De volgende maanden komen er een pak nieuwe routes en nieuwe maatschappijen bij, zowel in de sector van lowcost als op internationale bestemmingen (India, Afrika).

Bron:hln.be