Brussels Airlines en Hewa Bora werken samen

12 september 2007

De luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft met zijn Congolese sectorgenoot Hewa Bora Airways een samenwerkingsakkoord afgesloten, waardoor die laatste een aantal zetels op de vluchten van BA naar Kinshasa mag verkopen.

Dat bevestigt Brussels Airlines. Volgens de topman van Hewa Bora Airways, Stavros Papaioannou, gaat de samenwerking met de Belgen echter nog veel verder. Hij spreekt zelfs van de oprichting 'van een nieuwe luchtvaartmaatschappij' met basis in Kinshasa.

Zuiniger
De nieuwe maatschappij zou over nieuwe en zuiniger vliegtuigen beschikken, bedoeld voor het binnenlandse netwerk en ter vervanging van de huidige Boeings 727 van de Congolezen. De woordvoerder van Brussels Airlines, Geert Sciot, wou dit vanavond niet bevestigen. Hij bevestigde wel het samenwerkingsakkoord met Hewa Bora Airways, dat vanaf volgende week intreedt. De Congolese maatschappij kan als gevolg daarvan een aantal zetels van drie op de vijf wekelijkse Kinshasa-vluchten van Brussels Airlines verkopen.

Hewa Bora
Hewa Bora Airways beschikt in principe over een tweemotorige Boeing 767 om de verbinding tussen Brussel en de Congolese hoofdstad te verzekeren. Maar dit toestel werd drie maanden geleden op de luchthaven van Zaventem geblokkeerd na problemen met ??n van de motoren. Volgens Papaioannou is het toestel nu weer inzetbaar. Intussentijd huurde HBA bij Brussels Airlines een Airbus A330-200. Volgens de Congolese pers loopt het huurcontract op 27 oktober af. Hewa Bora is de enige luchtvaartmaatschappij van de Democratische Republiek Congo die nog naar Europa mag vliegen. Al de rest, een 50-tal luchtvaartmaatschappijen, staat op de zwarte lijst van de Europese Commissie. (belga/hln)

Bron:hln.be