Privégeld voor spoortunnel onder luchthaven

28 augustus 2007

De privépartner om de spoortunnel onder de belangrijkste startbaan van Brussels Airport te bekostigen, is gevonden. De spoortunnel maakt deel uit van het zogenaamde Diaboloproject dat moet zorgen voor de ontsluiting van onze nationale luchthaven.

Consortium
Volgens goed ingelichte bronnen zou een consortium met daarin de Duitse financiële groep HSH Nordbank en het op de Australische beurs genoteerde Babcock&Brown de ruim 280 miljoen euro neertellen voor de tunnel. Het gaat om een zogenaamde publiek-privaat samenwerkingsverband (pps).

Private partners
Omdat de NMBS-Groep en de overheid niet onmiddellijk het nodige geld hebben voor de tunnel, wordt een beroep gedaan op private partners. Die zullen in ruil voor hun investering kunnen rekenen op een vast bedrag per jaar voor het gebruik van het stuk spoor, plus op een stuk van de reizigersinkomsten die geboekt worden op het hele spoornet en op dat stukje spoor. Het exploitatierisico ligt dus bij de private partner.

Liefkenshoektunnel
Dit is het eerste echt grote pps-project van de NMBS-Groep, maar niet het enige. Zo is er bijvoorbeeld ook een zoektocht aan de gang naar een privépartner om de Liefkenshoekspoortunnel in de Antwerpse haven mee te financieren.

Bron:hln.be